9 Temmuz 2013 Salı

VASA MUSEUM

The Vasa Museum is a maritime museum in Stockholm. The name Vasa comes from a warship which was the largest ship ever built in Sweden. Vasa sank tragically on its maiden voyage in 1628. A wind blew Vasa onto its side, the ship started to keel over and water gushed in through the open gun ports. It was a big disaster. Vasa returned to the surface in 1961. Thanks to the low level of salt in the water the wooden ship was in good situation. Now is Vasa one of Sweden's most popular tourist attractions and has been seen by over 29 million visitors.It's a must see...:)

*Stokholm'de en çok beğendiğim yerlerden biri de Vasa Müzesiydi. Vasa isimli bir batık gemiden adını alan müze şehrin çok merkezi bir yerinde bulunmakta. Biz kolayca otobüs ile ulaştık. Açıkcası batık bir gemi benim başlarda çok merakımı uyandırmamıştı ama müzeye girdiğim anda büyülendim. Müze her katta geminin farklı bir bölümünü incelemek üzere oluşturulmuştu. Vasa gemisinin hikayesi aslında hüzünlü: 17.yy'da İsveç en büyük düşmanı olan Polonyalılar'la savaşabilmek için savaş gemileri inşaa etmeye başladı. 64 topun yer alacağı Vasa gemisi ise ordunun göz bebeği olacaktı. Fakat denge hesaplamalarında yapılan basit bir hata nedeniyle gemi yola çıktıktan 15 dakika sonra battı. Bütün şehir Vasa'yı görmek için kanallarda bekliyordu fakat büyük törenler eşliğindeki uğurlama 30 kişinin ölümü ile sonuçlanan bir trajediye dönüştü. Tüm İsveç halkı hayal kırıklığı yaratan bu gemiyi tamamen unutmuştu. 1961'de gemi uzun uğraşlar sonucunda tekrar gün yüzüne çıkarıldı, onarıldı, ilk önce farklı bir mekanda sergilendi ve 1990 yılında şu anki özel yapısına taşındı. Vasa müzesi şimdi sadece İsveç'in değil tüm İskandinav ülkelerinin en görülmeye değer tarihsel kalıntılarından biri sayılıyor.





























4 yorum:

Unknown dedi ki...

ah ya su yurt dısındaki özgünlüğe hayranım :) Adamların müze anlayısı bıle cok farklı.. O atmosferı yasamıs kadar oldum canım, opuyorum cok!

The Dainty Dolls House dedi ki...

Super place, love it x

BERRY-DEW dedi ki...

Bende öpüyorum kocamaaaan :)

BERRY-DEW dedi ki...

Yes it was amazing :)