26 Ocak 2015 Pazartesi

1901 CAFE&BISTRO

The Public Hotel is the typical example of the late 19th century Istanbul architecture. One side of The Public Hotel faces Beyoglu Istiklal Avenue which is one of the oldest districts of Istanbul, the other side goes down to the boulevard that will take you to Cihangir, a very well-known neighbourhood with its cafes and historic buildings and, at where the artists and foreigners settled in Istanbul would prefer to spend quality time. The construction of the building completed in three years between 1898 – 1901. 1901Cafe&Bistro is also the name of The Public Hotel's restaurant. We tasted many delicious dishes and had a great time. Less words more photos.... :)


*Bakmak ve görmek.... İstiklal'den yıllardır geçerim ama nedense hep bir yetişme telaşı içinde, belli bir hedefe doğru koşar adımlarla geçmişim. Her mağazayı ve duran tüm sokak satıcılarını neredeyse bu yıllar içinde ezberlediğim halde hiç kafamı kaldırıp keyifle binaların tadını çıkara çıkara dolaşmadığımı farkettim. Tarihi dokusunu en güzel şekilde yansıtan, birbirinden özel binalar.... Bu binalardan biri geçtiğimiz aylarda bir otel olarak hizmet vermeye başladı. Arşivlerde adı Nil Apartmanı olarak geçen ve şimdiki adı "The Public Hotel" olarak değiştirilen bina Mısırlı Halim Paşa'nın eşi Rukiye Hanım'a aitmiş. The Public Hotel orjinal planlarda yer almayan eklemeler ve rötuşları arındırarak reel çizimlere sadık kalarak binayı kendi eski görünümüne kavuşturmuş. Binanın daha önceki kiracıları tavan resimlerinin üzerini boyayarak kapatmayı daha estetik bulmuşlar ama neyseki bu güzel resimlerin bir bölümü kurtarılabilinmiş :( The Public Hotel'in restaurant kısmına geçmeden otelin özenle dekore edilmiş odalarına da göz atma fırsatımız oldu. Eski ve yeninin bir arada kullanılmasını, tarihi yapının modernize edilmesini ben çok sevdim.










The Public Hotel'in içinde Avrupa ve dünya mutfaklarından değişik tatları bir arada sunan keyifli bir mekan da bulunuyor. Adını binanın yapılış yılından alan "1901 Cafe&Bistro"da bu lezzetli yemekleri tatma fırsatı bulduk. Tadında Seyahat, Denizin Şarkısı, Gurukafa ve Damaktan Dimağa olarak katıldığımız bu gecede açılışı birbirinden renkli ve lezzetli kokteyllerle yaptık, özellikle Pink Mojito, Kaybedenler Kulubü ve G-Queen bizlerden tam puan aldı. Başlangıç olarak badem, roka ve parmesanla sunulan kabak carpaccio, patlicana sarılmış ricotta peyniri ve nar şurubu ile tatlandırılan pancar&keçi peynirini denedik.





Sonra bir salata şöleni yaşandı masada: Zerdeçallı hardal sos ile hazırlanan Kızarmış Keçi Peynir Salatası, roka ve lor peyniri ile hazırlanan Buğday Salatası ve ılık kremalı mantar sos ve bonfile parçaları ile hazırlanan Stragonof Salata. Ana yemeklerde ise bizi 1901'in yetenekli şefi Yasin İleri tam anlamıyla şımarttı. Sanırım menüdeki herşeyi denedik :) Ördekli ve etli wrapler, roka ve parmesanla hazırlanan Robespierre, Hamburgerler, truffle aromalı patates tart ile ikram edilen ballı şarap soslu bonfile, kaz ciğeri ile sırlanmış ve yabanmersinli sosla hazırlanan dana steak, ızgara levrek ve Ravioli Bergesse. Özellikle truf yağı ve adaçayı ile hazırlanan el yapımı "Ravioli Bergesse"ye tam anlamıyla bayıldık. Hızımızı alamadık sosuna ekmeğimizi bile bandık :))) Benim ikinci favorimde tam kıvamında hazırlanmış olan ızgara levrek oldu. İstridye mantar yahnsi ile ikram edilen levrek inanılmaz lezzetliydi.





Biz tatlılarımızı beklerken 1901'de canlı müzik başladı. Aklınızda bulunsun 1901'de her cuma gecesi saat 21:30'da Pelin Özer sahne alıyor. Biz bir yandan müziğin tadını çıkartırken keyfimize keyif katan tatlı servisimizde başladı. Kestaneli Ilık Kek, Ilık Çikolata Soslu Profiterol ve Public Coconut Kek. Özellikle hindistancevizini seviyorsanız "Public Coconut Kek"i mutlaka denemelisiniz ;) Özetle Taksim'in göbeğinde keyifli bir mekan ve lezzetli yemekler aradığınızda aklınızın bir köşesinde 1901'de olsun. Veee günümüzde herşeyin bu kadar hızlı ve kolay tüketildiği bir dönemde bir an durup yavaşlayın, etrafınıza bakın ve görün! İstiklalin birbirinden değerli binalarında kimbilir ne hikayeler, ne güzellikler saklı ;)








4 yorum:

Larissa dedi ki...

This looks really really good! Wow :)
xx

The Dainty Dolls House dedi ki...

Ahhh..looks so wonderful, yummy food :) xx

BERRY-DEW dedi ki...

Danke schön :)))

BERRY-DEW dedi ki...

Thank you dear :)))